Hoeveel energie verbruikt mijn PC?

Bent u ook benieuwd naar hoeveel energie uw PC daadwerkelijk verbruikt? Wij hebben een kleine selectie gemaakt van energiemeters van goede kwaliteit en voor een lage prijs. In dit artikel laat ik u niet alleen zien welke energiemeters er zijn, maar ook waarvoor u deze het best kunt toepassen.

Cresta Energiekostenmeter

Prijs 10 euro
Afwijking 5.60%
Log-functionaliteit geen

Toepassing


Deze energiemeter is het best toe te passen om snel inzicht te krijgen over het energieverbruik van bijvoorbeeld een monitor, printer of overige randapparatuur. Deze apparaten hebben namelijk meestal een constant energieverbruik, afhankelijk van de stand waarin zij zich bevinden (printen, stand-by, slaapstand). Bij een PC schommelt het energieverbruik afhankelijk van het gebruik. Deze meter is dus alleen geschikt om het energiegebruik af te lezen op één bepaald moment en niet voor een maken van een overzicht van het energiegebruik gedurende een periode, daarvoor is log-functionaliteit nodig.

Deze energiemeter is het best getest bij “Kassa”.

Watts up? PRO ES Model

Prijs 150 euro
Afwijking 1.50%
Log-functionaliteit Gelimiteerd, 4.000 tot 120.000 records

Toepassing


Deze energiemeter geeft inzicht over het langdurig energieverbruik van het aangesloten apparaat. Hiermee kan dus makkelijk het dagverbruik of weekverbruik van een PC of zelfs een hele werkplek worden gemeten. De energiemeter is verder makkelijk in gebruik. Het nadeel is alleen dat, zonder extra te betalen, de meetgegevens niet in “real-time” kunnen worden gelogd naar een PC. Dit zorgt ervoor dat er een limitatie is aan de hoeveelheid dat kan worden gelogd. De gegevens kunnen ook niet via het net worden opgevraagd. Dit is wel mogelijk met een ander model, namelijk de Watts up? PRO .NET.

Meer modellen zijn te vinden op de site van Watts up? meters.

Joulemeter

Prijs Gratis (alleen voor laptops, voor desktop-PC’ss is er een Watts up? meter nodig, apart aan te schaffen)
Afwijking N.V.T.
Log-functionaliteit Oneindig

Toepassing


Joulemeter kan naast het meten van het energieverbruik van een PC of laptop ook het energieverbruik meten van processen. Dit betekent dat in feite het energie zou kunnen worden gemeten dat Excel of Word verbruikt. Dit wordt gedaan met behulp van modellen die kijken naar o.a. het CPU en geheugenverbruik. Voor een betrouwbare meting op PC’s moeten deze modellen worden gekalibreerd met behulp van een Watts up?-meter. Voor de laptop hoeft dit gelukkig niet, omdat laptops ingebouwde sensoren hebben. Nog een nadeel is dat Joulemeter software is en dus alleen kan draaien als de PC of laptop aanstaat.

Meer informatie over Joulemeter is te vinden op de site van Microsoft Research.

Dit artikel biedt hopelijk voldoende aanknopingspunten bij het zoeken naar een manier om het energieverbruik van u PC, randapparatuur of software te meten.

De beperkingen die naar boven kwamen bij de Watts up? PRO ES zijn te omzeilen met behulp van specifieke software en ingebouwde functionaliteit van Windows zelf. Wilt u ook weten hoe dit moet? Blijf dan op de hoogte van dit blog door rechtsonder op de followknop te drukken.

2 gedachten over “Hoeveel energie verbruikt mijn PC?

  1. Pingback: Wat is de energiezuinigste Excel-versie? « blogs.flores.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s